Bhutan, Cresterea Fericirii Nationale vs. cresterea PIB-ului

Gabriel Gaina | www.greensphera.ro

Bhutan, o mica tara budista amplasata intre 2 giganti, China si India, pune Cresterea Fericirii Nationale mai presus de cresterea PIB-ului, oferindu-ne tuturor o mostra extraordinara de originalitate, o palma data globalizarii, aceasta abordare fiind o alternativa eficienta pentru micul regat din Asia de sud.

Indicele fericirii este ideea originala a regelui Bhutan-ului, Jigme Singye Wangchuck, acesta elaborandu-si (in 1972) conceptul original datorita nemultumirii ca tarile occidentale se bazeaza pe un indicator economic (PIB) care de cele mai multe ori nu reflecta situatia reala a tarii si a populatiei respectivei natiuni.

Actualul rege bhutanez, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, fiul si succesorul la tron al lui Jigme Singye Wangchuck, continua initiativele tatalui sau, preocupandu-se de dezvoltarea sustenabila si fara compromisuri a micului regat, cu accent pe agricultura, turism si servicii.

Iata cum, la poalele muntilor Himalaya si avand ca vecini tari precum Nepal si Bangladesh, prosperitatea se poate masura in FERICIRE NATIONALA BRUTA in loc de eternul (global adoptat) PRODUS INTERN BRUT, iar ariile de interes ale regatului sunt prezervarea culturii traditionale si a mediului inconjurator.

Bhutan-ul, tara care nu face parte din World Trade Organization, a decis sa produca hrana 100% in sistem organic, actiunile responsabile din punct de vedere organic nelimitandu-se doar la agricultura, padurile au fost astfel ingrijite incat ele acopera acum 80% din regat iar jumatate din aceasta suprafata este protejata sever prin lege, avand statut de rezervatii naturale si parcuri nationale. O lege care, la ei se si respecta !

Celor neincrezatori in cele scrise mai sus le este sugerata o expeditie in Bhutan pentru a vedea toate acestea din perspectiva turistului european. La inceputul anilor 2000 Regatul Bhutan a decis sa primeasca turisti straini, dar sa o faca in maniera proprie. Regele a decis ca Bhutanul trebuie sa fie o destinatie premium in care sa vina putini turisti, dar care sa plateasca sume consistente.

Bhutan este vizitat de doar 70.000 de turisti pe an, spre deosebire de Nepal, unde vin cateva milioane anual, dar cu siguranta in curand Bhutanul va genera profituri financiare mult mai mari decat Nepalul.

Toata aceasta privire optimista si apreciativa asupra Cresterii Fericirii Nationale este desigur contestata de catre specialistii europeni, acestia argumentand ca politicile Regatului Bhutan si adoptarea Indicelui Fericirii sunt defat doar justificari pentru a se acoperi discriminarile asupra minoritatilor si incapacitatea guvernului de a ridica nivelul de trai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s